dijous, 9 de juny del 2016

ÀNIMA D'ARTISTA

Avui, 9 de juny, al Quadern, un comentari/reflexió sobre un tipus d'obra que defineixo com a Llibres d'artista...

ÀNIMA D'ARTISTA

Barrejats entre els llibres infantils i ocupant llocs de privilegi als aparadors, els darrers anys han aparegut un seguit de llibres il·lustrats amb una aparença enciclopèdica, editats amb cura des del primer al darrer detall, amb ànima de regal, amb un tipus d’il·lustració contundent i personal que han captivat més als adults que no pas als infants, amb èxit de vendes i de ressò. A tall d’exemple, han destacat llibres com Princeses oblidades o desconegudes, de Rebecca Dautremer (Baula), L’herbari de les fades de Benjamin Lacombe (Baula), Pequeño catálogo de instantes de felicidad de Roger Olmos (Lumen), o bé, Mirabilia de Conrad Roset (La Galera). Les seves il·lustracions, més que no pas els textos, han esdevingut icones i el seu estil s’ha importat a productes de tota mena i a països de tot el món.
Observats els llibres i el fenomen al detall, hom arriba a la conclusió que aquests exemplars són purs llibres d’artista, adquirits per adults que tenen infants a prop, però també per molts adults que, sense tenir cap relació amb la infantesa, s’han sentit captivats per aquests professionals i n’han esdevingut seguidors. Són exemplars que si bé tenen forma i contingut enciclopèdic, en molts casos, quan hom els llegeix, veu que sota l’aparença de catàleg, s’hi amaga un text de ficció, unes definicions inventades, com si d’un recull de contes es tractés. Al lector, no li serveix com a informació, ni que faci referència a un món fantàstic, i li és més fàcil tastar-los a petits bocins que no pas llegir-los de cap a cap com un llibre d’imaginació. Els seus admiradors els acaben valorant com a objecte, com a catàleg d’una exposició artística, on meravellar-se davant de les imatges.


-       LLENAS, Anna. Laberint de l’ànima. Barcelona: Fanbooks, 2016. 20 €

Al mercat, en segueixen arribant de nous. Laberint de l’ànima d’Anna Llenas, seria un d’ells, tot i que la seva voluntat és elaborar un breu diccionari de termes de l’àmbit dels sentiments i les emocions amb les il·lustracions de l’autora. Anna Llenas no porta gaires anys en el llibre infantil, però el seu primer llibre El monstre de colors (Flamboyant, 2012), i d’altres que l’han seguit, han tingut una important repercussió que l’ha portat a focalitzar tots els seus treballs al voltant del tema dels sentiments. Aquest èxit ha provocat que, cada vegada més, les seves obres tinguin un aspecte més de llibre regal, on el seu estil i personatges brillen per damunt de tot i criden l’atenció als seus nombrosos seguidors. En aquest cas, proposa un glossari, amb ordre laberíntic, com el títol indica, de termes relacionats amb l’ànima. Una breu definició de cadascun a cada doble pàgina i els seus quadres, elaborats amb collage i dibuixos, que amb pocs detalls n’il·lustren el contingut i n’augmenten el significat.


-       CASAS, Lola; RODRÍGUEZ PICÓ, Alfred. Al cel cabretes... Metereologia i poesia. Il·lustr. Mercè Galí. Barcelona: Barcanova, 2016. 12,90€

O bé, Al cel, cabretes, que convida a entrar en el tema que proposa a partir de les il·lustracions de Mercè Galí, amb una repercussió important a casa nostra, i amb uns personatges i un estil que, de forma delicada i precisa, l’han portat a il·lustrar els millors llibres de poesia per a infants que s’han publicat els darrers temps al nostre país. En aquest cas, acompanya els textos de Lola Casas -que elabora breus poemes per als fenòmens meteorològics més comuns-, i d’Alfred Rodríguez Picó que els defineix a partir del seu enorme coneixement del tema.

-       TAN, Shaun. Los huesos cantores. Albolote: Fiore, 2015. 24€

Per acabar, citar un exemplar paradigmàtic, un exponent que conté tots els ingredients del que anomenaríem un llibre d’artista: Los huesos cantores de Shaun Tan. Ell és un il·lustrador australià que s’ha guanyat l’admiració de milers de lectors a nivell mundial pels seus magnífics i innovadors àlbums il·lustrats (La cosa perduda, L’arbre vermell, Emigrantes, tots ells editats per Fiore) en els quals n’elabora tot el conjunt. Com a bon artista, amb aquest volum, fa un pas de rosca més, va més enllà d’allò a què ens tenia acostumats. En el llibre tria una bona pila de fragments dels contes dels germans Grimm, dels més populars als més desconeguts, i els il·lustra amb la fotografia d’una escultura que ha creat per transmetre’n l’essència. Són figures en miniatura, elaborades amb materials diversos i que recorden l’art precolombí, per un llibre esplèndid, que a més de parlar dels nostres ancestres, ens parla de l’ànima i de la vocació artística d’un dels grans autors del segle XXI.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada