dilluns, 17 d’octubre de 2011

HISTÒRIES INCREIBLES

Aquest mes de setembre, va aparèixer a el diari el País la darrera crítica que he fet. Era sobre el llibre Històries increïbles, un seguit de cinc biografies d'aventurers i viatgers que sobta pel disseny i per la narració que entren bé com un bon conte. Em va venir el cap la reflexió entre el tipus d'aventura de la primera part del s. XX i la primera part del s. XXI. En el segle passat, s'intentava conquerir els límits del planeta on vivim, conèixer els espais encara desconeguts. En aquest segle, molts dels viatges i aventures, són per salvar la pell i cercar un futur millor:


PLA, Imma; GANGES, Montse. Històries increïbles: Cinc aventures autèntiques de viatgers, pilots, navegants, exploradors i alpinistes intrèpids. Barcelona: Combel, 2011. 66 p. 9,50€

Un dels malsons més estès entre els autors de literatura infantil en català és el d’observar impotents com les seves obres, per reeixides i reconegudes que siguin aquí, traspassen en molts pocs casos les fronteres de la nostra llengua. Des de fa uns anys, però, hi ha alguna empresa editorial a casa nostra que lluita per aconseguir convertir-lo en somni i fer esclatar en bocins aquesta dinàmica, especialment en camps en els quals les editorials en llengua catalana eren fins ara només importadores de productes estrangers. Un dels casos més emblemàtics és el de Combel i els seus atractius pop-ups elaborats per autors autòctons, o les seves agosarades i innovadores propostes en llibres de coneixements, com ara la col·lecció d’Això és art! elaborada per Patricia Geis, o Històries increïbles pel tàndem Imma Pla i Montse Ganges.
En el primer número d’Històries increïbles, dels dos publicats fins ara, ambdues autores que firmen amb el sobrenom de La Plaga, aborden el gènere biogràfic per fer-lo atractiu a infants i joves. Ens presenten de forma breu la vida de cinc grans aventurers i la seva fita més famosa: comença amb la llegendària ruta de la seda de Marco Polo i continua amb l’intent de creuar l’Antàrtida a càrrec d’Ernest Shackleton; la lluita d’Amèlia Earhart, la primera dona que va creuar l’Atlàntic en avió; la tossuderia de Thor Heyerdahl per demostrar que era possible arribar del Perú a la Polinèsia en un rai; i els primers homes que van coronar l’Annapurna.
Totes elles poden ser considerades històries èpiques, agòniques fins i tot, però no és el triomf i l’èxit d’una empresa allò que l’obra busca ressaltar, ja que el fracàs també hi és present. Si ens ho mirem des de la distància, allò que les històries transmeten en conjunt és la lluita i la il·lusió per fer realitat els somnis, per canviar les coses, i sobretot, el retrat de la condició humana i la manera com actua i apareix, amb totes les seves virtuts i defectes, en les situacions límit. Per posar un exemple, és remarcable la tossuderia d’Ernest Shackleton per travessar l’Antàrtida, però per sobre de tot, sorprèn la seva voluntat de posar la vida dels seus homes per davant de la seva obsessió.
La narració acurada de les autores té la virtut de convertir aquestes vides i aventures en un relat sintètic, directe i potent que captiva al lector tant pel contingut com per la forma, malgrat algunes d’elles haver estat narrades en d’altres ocasions i ser conegudes pel lector. Hi ajuda en gran manera el disseny de les pàgines, el grafisme, els capítols breus, l’excel·lent combinació entre la narració i els flashos informatius i la bona tria de les il·lustracions i fotografies que acompanyen les històries. Aventures, somnis, territoris llunyans i inhòspits... una lectura recomanable especialment per a l’estiu.
De les cinc històries que ens presenta el tàndem de La Plaga en aquesta obra, quatre tenen l’origen en la primera meitat del segle passat, en el qual l’home somniava en conquerir els límits del seu entorn. A principis del segle XXI, a jutjar per la literatura per a joves que ens arriba, els somnis de les persones opten per altres viaranys aparentment més simples i essencials, i se centren, entre d’altres coses, en lluitar per aconseguir una vida millor. En ells, el viatge és el mitjà per trobar una terra on poder avançar amb tranquil·litat i aconseguir fer realitat els desitjos. Així, en un breu període de temps, han coincidit al mercat tres novel·les juvenils de molt bona factura, en les quals els protagonistes posen en risc la vida per arribar des dels seus massacrats països d’origen fins al somniat món occidental: En el mar hi ha cocodrils de Fabio Geda (Ed. La Galera, 2011), o el periple d’un jove afganès fins arribar a Itàlia; La lluna de gel de Santi Baró (Barcanova, 2011) o l’enganyòs camí d’una noia romanesa en direcció Barcelona; i Temps de miracles d’Anne-Laure Bondoux (Baula, 2010) o la tortuosa trajectòria d’un noi georgià fins albirar la república francesa.    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada