dijous, 3 de març del 2016

TRES LLIBRES TARONGES

El 3 de març de 2016, al Quadern d'El País, he escrit sobre tres obres unides pel color de la seva coberta...

TRES LLIBRES TARONGES

Per trobar un llibre en una biblioteca o en una llibreria hi ha diverses formes d'enfocar la cerca, com ara la de preguntar als professionals. De tant en tant, algú l'enceta descrivint el color de la coberta del llibre en qüestió. Entre d'altres coses, les tres obres que comento a continuació tenen en comú el color taronja de la seva coberta.

-  HARTLAND, Jessie. Steve Jobs: la biografia il·lustrada. Trad. Scheherezade Surià. Barcelona: Fanbooks, 2015. 225 p. 15 €

L’exemplar que mostra un to més intens és la biografia il·lustrada d’Steve Jobs, i també és el d’un contingut més lluminós i més alegre. Tot i que la seva autora, l’americana Jessie Hartland, està especialitzada en llibre infantil i l’obra sembla adreçar-se a aquest públic, és una obra capaç d’atraure les mirades de tot tipus de lector amb ganes de conèixer una mica més a fons el personatge biografiat, i d’aquells a qui de vegades se’ls fa una muntanya abordar la lectura d’una biografia. 
Aquesta és una proposta en format còmic, de ritme àgil i d’estil directe, plena de frescor i de dinamisme, que descriu els fets més essencials i la forma de moure’s i de pensar d’un dels grans emprenedors de l’era contemporània, així com també, i de manera col·lateral, la ràpida evolució de la tecnologia dels darrers cinquanta anys. Una evolució en la qual el paper d’ Steve Jobs, i així ho constata el llibre a cada pàgina, ha estat molt més que determinant.

-  NEWMAN, John. Mimi. Trad. Maria Rossich. Barcelona: Viena, 2015. 184 p. (El Jardí secret) 17,50€

El to ataronjat més sobri és el de Mimi, la primera novel·la per a infants de l’autor irlandès John Newman, a qui els lectors joves li concediren el Fantastic Book Award 2012. La narració, en primera persona, va a càrrec de la Mimi en el moment que fa 149 dies de la mort de la seva mare en accident. A partir del seu punt de vista, el lector assisteix a la vivència d’un dol, a la desestructuració d’una família, a la visió d’un pare enfonsat i passiu i a tres fills –la Mimi és la petita- que es van descontrolant en els diferents àmbits on es mouen, però també al punt d’inflexió que farà que la situació comenci a remuntar. 
La narració és molt lineal. L’interès radica en la forma que té l’autor d’atendre a cadascun dels integrants de la família, fent que esdevingui una obra coral, i també en el fet de focalitzar l’atenció en l’evolució psicològica de cadascun d’ells.

-  STEINHÖFEL, Andreas. Diferent. Trad. Aira Aragón. Barcelona: Cruïlla, 2015. (Camp a través) 14,94 €


Un accident, que el deixa en coma gairebé un any, també és el que capgira la vida d’en Fèlix i el converteix en un jove diferent. El to de la coberta torna a ser intens, però, amb un disseny minimalista i volgudament neutre i net. Segurament, aquesta novel·la per a joves d’Andreas Steinhöfel –el qual ens va sorprendre fa uns anys amb El cas del macarró gratinat- és la més fosca, enigmàtica i més potent, literàriament parlant, de les tres obres triades. 
D’entrada, sembla una novel·la realista, com tantes altres, on el lector assisteix als canvis en la personalitat del protagonista, que fins i tot en superar el coma es canvia el nom, però, l’autor va insinuant a comptagotes un fet que va ocórrer just abans de l’accident d’en Fèlix. A mida que la novel·la avança, el fet en qüestió creix i va agafant un protagonisme tal que condiciona la vida de diversos personatges aparentment secundaris, i que amara l’obra d’ingredients de misteri i d’intriga. 
Per la trama, pel personatge del vell Stark, pel fet sobre el qual també gira l’obra, per l’actitud de la gent del poble, és una novel·la que captiva, que suscita intranquil·litat i que es pot relacionar amb obres com Matar un rossinyol de Harper Lee, encara que aquesta no estigui embolcallada per una coberta de color taronja.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada